Kom tæt på de historiske begivenheder

Kun ved at huske vores fortid, bliver vi i stand til at navigere i vores samtid. Tager vi ikke ved lære af vores fejl, kommer vi med al sandsynlighed til at begå de samme fejltagelser igen og igen. Der er nogen der siger, at historien gentager sig, men passer det? På hjemmesiden Leksikongen.dk kan du blive meget klogere på vores allesammens historie – både den der har præget vores eget lille land, og den der har haft betydning for hele verden.

Fra fjerne krige til dansk politik

Mange begivenheder hænger sammen, og det er derfor umuligt at se de historiske begivenheder som isolerede hændelser. Dansk politik bliver præget af begivenheder i vores eget land, men i mindst lige så høj grad af begivenheder, som foregår under fjerne himmelstrøg. Tænk blot på krigene i Irak, Afghanistan og Syrien – krige fjernt fra Danmarks grænser.

I de to førstnævnte krige – krigene i Irak og Afghanistan – har Danmark deltaget aktivt i krigshandlinger med og militære indsatser, mens alle krigene har forårsaget store flygtningestrømme – flygtninge som også er kommet til Danmark for at være i sikkerhed. Mange af disse spørgsmål er blevet diskuteret af politikerne på Christiansborg, og på denne måde får internationale kriser et dansk islæt.

Et liv og et eftermæle

Ligesom begivenheder er forbundet til hinanden, er begivenheder også ofte forbundet til personer. På Leksikongen.dk kan du både læse om historiens vigtigste hændelser og om nogle af de personer, som var dybt involveret i dem. Læs f.eks. om Cuba-krisen mellem USA og Sovjetunionen – en krise, som var tæt på at tænde lunten til 3. Verdenskrig.

Cubakrisen var en central begivenhed under Den kolde krig, og en central begivenhed i John F. Kennedys præsidentperiode. Her illustreres det hvordan historien og historierne fletter sig sammen. Du kan nemlig springe videre og læse om den berømte præsident som blev likvideret på åben gade i Dallas, Texas.  

Leksikongen.dk

Leksikongen.dk er en online database som er fyldt med spændende artikler. Her finder du både historiske og højaktuelle emner. Formålet er at åbenbare vores spændende verden, men også sætte emnerne i relation til hinanden. Den engelske poet John Donne skrev så smukt, at ’no man is an island’. Vi er alle en del af helheden; forbundet til kontinentet. Sådan er det også med verdens begivenheder.

Globaliseringen har både skabt positive og negative overskrifter. Vi er alle kommet tættere på hinanden, men på denne måde kan de store spillere også lettere udnytte verdens svageste. Vi kan blande og med hinanden og lære forskellige kulturer at kende, men vi risikerer samtidig at alle kulturer ender med at smelte sammen til en grå og kedelig masse.

For at dette ikke sker, er det vigtigt at vi bliver ved med at være nysgerrige og at vi har lyst til at udforske verden og ikke mindst verdenshistorien. Der gemmer sig mange spændende nuancer i de begivenheder som allerede har fundet sted, og de kan være med til at klæde os godt på til de begivenheder som måtte komme i fremtiden.